Om Mari Dahl

Om Mari Dahl:

 

Mari Dahl arbejder primært med oliemaleri og litografi, og har siden hun dimitterede fra Aarhus Kunstakademi i 1989 været i en konstant udforskende proces i sit arbejde med maleriet og grafikken. Der findes en dobbelthed i hendes malerier, der på den ene side er ekspressive i deres farveholdning og penselføring, og på den anden side afbalancerede i en harmonisk og bevidst komposition.

 

Komplementærkontraster og farveharmonier

Mari Dahl er kolorist, og hendes intense brug af komplementærkontraster og farveharmonier gør, at beskueren overvældes af farvens enorme, iboende kraft, når de betragter hendes værker.

 

Stoflighed, materialitet og håndværk

Stoflighed, materialitet og håndværk betyder meget for hendes kunst, idet hun betragter processen som en uadskillelig del af det endelige resultat: hun grunder sine egne lærreder med benlim og sliber sine egne sten, når hun laver litografi. En smule stædig kan man måske godt betegne hende som, men hun skal være med i alle stadierne af tilblivelsen af sine værker for at få dem ordentligt ind under huden og lære dem at kende.

 

Kamp, sejr, tro, melankoli og tidens gang

En anden dobbelthed i hendes virke angår motivvalget, der befinder sig et sted mellem abstraktion og figuration. Ofte udtrykker billederne universelle, menneskelige temaer som kamp, sejr, tro, melankoli og tidens gang - andre gange formidler de kunstnerens umiddelbare sansninger fra rejser, naturen og hverdagen.

 

Billeder der aldrig tømmes for mening

Hendes billeder er fortællende uden at være belærende, idet hun, med et motiv, en farve, et tykt lag maling eller en stemning, formår at aktivere betragterens egen fortælle - og fortolkningstrang, og det er måske netop det der gør, at hendes billeder aldrig tømmes for mening.

 

-- Vanja Falk, cand.mag. i kunsthistorie